(72) 501-690
Só-liszt gyurma
A legismertebb és legegyszerűbb otthon készíthető alap-massza, de ügyes kezekbe kerülve hihetetlen szép tárgyak készülhetnek belőle. Amire szükségünk lesz hozzá: sóra és lisztre egy az egyhez arányban (otthoni mennyiségnek vagy 1-1 pohárral vagy kb. 20-20 dekagramot szoktunk javasolni). Ezeket összekeverjük, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható legyen az állaga. Kevés étolajat hozzákeverve kellemes tapintású anyagot kaphatunk.
(Színezésére, szárítására, tárolására ugyanazok igazak-érvényesek, amiket a sógyurmánál elmondtunk.)
Főzött gyurma 1. (én az oviban ezt a fajtát használtam. Nagyon szerettek vele játszani a gyerekek. Kellemes tapintású, olyan, mint az igazi gyurma. )
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj
Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint.
Főzött gyurma 2.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav
Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).
Égethető gyurma
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz
A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.
Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.