Star Wars nap

           

A Star Wars napot május 4-ére tették, amelynek igen különleges oka van: egy angol szójáték.

A filmek egyik legismertebb mondata, „Az erő legyen veled!”, amely eredetileg így hangzik: „May the force be with you!”. Ezt a rajongók „May the fourth be with you!”-vá (Május negyedike legyen veled!) alakították. Ezért ünneplik a Star Wars napot május 4-én a rajongók.

A május amúgy igen zsúfolt hónap a Csillagok háborúja rajongók életében, hiszen sokat ünnepelnek ebben a hónapban. A nagy sikerű filmek atyja, George Lucas 1944. május 14-én született; a Star Wars saga mind a hat élőszereplős filmje májusban került bemutatásra (az első 1977. május 25-én).

Az első Star Wars day 2011-ben került megrendezésre a kanadai Torontóban, a Toronto Underground Cinema-ban. A fesztiválon volt jelmezverseny, különböző játékok, vetítettek kisfilmeket, remixeket, paródiákat. A második rendezvényhez már Budapest is csatlakozott, ahol többek közt jelmezes felvonulással ünnepeltek a rajongók.

Hivatalosan május 25-ét a Los Angeles-i Városi Tanács 2007-ben Star Wars napnak nyilvánította annak emlékére és tiszteletére, hogy 1977-ben ezen a napon mutatták be a Csillagok háborúja filmek első részét. Így a rajongók egész hónapban találhatnak valamilyen alkalmat a film iránti hódolatuk kimutatására, kikapcsolódásra és ismerkedésre más rajongókkal.

Star Wars regényeket, filmes képes könyveket találtok a Körbirodalom polcain!