Pécs Város Napja

           

1367. szeptember 1-én, ezen a napon írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező levelet. Ennek emlékére 1994-ben ezt a napot Pécs napjává nyilvánították.

Az első magyarországi egyetem felállítását Nagy Lajos király kezdeményezte. A jelenlegi tudományegyetem az egykori pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem jogutódja, amelyet az első világháború után telepítettek át Pécsre, és 1923-ban nyitottak meg.

Ma reggel püspöki szentmisével kezdődött a Pécs Város Napja ünnepség, ahol ezekkel a szavakkal köszöntötte Udvardy György megyéspüspök a megjelent városvezetőket, a testvérvárosok delegációját, a díjazottakat és a pécsieket a Lyceum templomban tartott ünnepi szentmisén: „Az ünnepet azért kapjuk, hogy visszatekintsünk a múltba, hálát adjunk. Azért kapjuk, hogy előre tekintsünk, kérve Isten gondviselő jóságát. Azért kaptuk, hogy erősödjünk a szolgálatban, amire vállalkoztunk.” 

A szentmise keretében adta át hivatalosan a Lyceum templom megújult tetőszerkezetét a Pálos rendnek Páva Zsolt polgármester, majd Udvardy György megyéspüspök megáldotta az épületet. A főpásztor megköszönte mindazok munkáját, akik sokat tettek a városért.

A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepli alapításának 650. évfordulóját, amelyet együtt ünnepel a város, az egyetem és az egyházmegye. Szeptember 1-jén került sor Pécs Város napja ünnepi közgyűlésére és a PTE tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésének közös rendezvényére is, amelyen díjakat, kitüntetéseket adtak át.

Az eseményen a Magyar Kormány részéről részt vett Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter, Palkovics László oktatási államtitkár és Hoppál Péter kulturális államtitkár; Pécs Megyei Jogú Város részéről Páva Zsolt polgármester és Lovász István jegyző; a Pécsi Tudományegyetem részéről pedig Bódis József rektor és Zeller Gyula rektorhelyettesek.

Pécs városáról és a tudományegyetemről, történetéről szóló könyveket a Körbirodalomban találhattok!