Molnár Ferenc

           

Molnár nem szerette az életrajzírókat, mármint azokat, akik az ő életéről akartak feljegyzéseket gyűjteni. Rendszerint elzárkózott minden felvilágosítás elől. Az egyik kicsit erőszakosabb biográfusnak így válaszolt: “Idehallgasson, barátom! Engem egyáltalán nem érdekel, hogy eddig mi történt velem. Ha örömet akar nekem szerezni, azt írja meg, hogy ezután mi lesz.”

65 éve ezen a napon hunyt el Molnár Ferenc (Budapest, 1878. január 12. – New York, 1952. április 1.) író, drámaíró, publicista. Német-zsidó polgárcsaládba született. A jómódú orvos, Neumann Mór fia volt, ő maga csak később változtatta Molnárra a nevét. Újságírónak készült. Szülői nyomásra jogot tanult Genfben, mégis hírlapíró lett Budapesten.

A Pesti Hírlapnak és a Budapesti Naplónak is írt. 1898-ban jelenik meg az első elbeszéléskötete, 1901-ben az első szatirikus regénye, Az éhes város. 1902-ben pedig bemutatták az első drámáját is, A doktor úr című művet. Hamar meghódította a színházi világot itthon és külföldön is. Világhírű színpadi szerzővé vált, műveit jelenleg is játsszák valamennyi kontinensen. Az egyik leghíresebb darabja a Liliom, amit azóta sokan átdolgoztak, film is készült belőle. Az üvegcipő, és a Játék a kastélyban című színművei is nagy sikert arattak. A tizennégy nyelvre lefordított, több országban is megfilmesített ifjúsági regénye A Pál utcai fiúk, máig nagy népszerűségnek örvend. Idegen nyelvű színdarabokat is fordított. Kiváló stiliszta volt, stílusa eleven, fordulatos, könnyed.

Első felesége Vészi Margit, újságíró, festő, grafikus volt, akitől egy lánya, Márta született. Második Fedák Sári, színművésznő, énekesnő-primadonna. Az I. világháborúban haditudósítóként vett részt. 1939-ben Franciaországba, Svájcba, majd az Egyesült Államokba emigrált harmadik feleségével, Darvas Lili, színésznővel. New York-ban telepedtek le, s haláláig itt élt. Amerikában súlyos depressziója ellenére is írt forgatókönyveket és színdarabokat. Szakmai és emberi megítélése ellentmondásos volt, rajongói mégis a világ legnagyobb szórakoztatójának tartották. Erről tanúskodik a következő oldalon összegyűjtött számtalan anekdota is:

http://www.urbanlegends.hu/2011/09/molnar-ferenc-anekdotak/

Molnár Ferenc műveit megtaláljátok a Körbirodalomban is!