Fehér Klára

           

95 évvel ezelőtt ezen a napon született Fehér Klára  (Újpest, 1922. május 21. – Budapest, 1996. szeptember 11.) magyar író, újságíró, több ifjúsági regény szerzője.

Férjével, Nemes Lászlóval együtt a kommunizmus hívei és segítői voltak. A Szabad Nép egyik legismertebb, legsikeresebb újságírója volt, cikkeivel szintén a szocialista rendszert szolgálta. 1956 után lelkesedése és odaadása csökkent, férjével már nem léptek vissza a pártba, és szerkesztőségi állást sem vállalt ezután.

Az 1950-es évek elejétől több ifjúsági regényt is, írt melyek közül sok még ma is népszerű. 1957-ben írt, A Földrengések Szigete című utópisztikus regénye, 2057-ben, egy elképzelt ultramodern világban játszódik.

Bezzeg az én időmben Fehér Klára 1960-as években megjelent regénye. Lengyel és német nyelven is megjelent. Egy tizenöt-tizenhat éves lány, Horváth Kati életét meséli el a regény, a mű nem véletlenül az egyik legkedveltebb ifjúsági regény, A Nagy Könyv egyik legnépszerűbb magyar regénye lett. Valószínűleg a jó karakter-megformálásokon, és könnyen átélhető történeten kívül a sorokat átható derű és boldogságkeresés teszi felejthetetlenné a regényt.

Fehér Klára ma is népszerű regényeit a Körbirodalomban is megtaláljátok!