Első magyar űrhajós

           

37 évvel ezelőtt, ezen a napon 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 szovjet űrhajó, fedélzetén Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.

Farkas Bertalan 1949-ben született, tanulmányait 1967-től a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán, majd 1970-től a szovjet Repülő Műszaki Főiskolán végezte. 1972-ben lett repülőtiszt, majd 1977-ben első osztályú vadászrepülő. Az Interkozmosz program keretében vált lehetővé, hogy a tagországok egy képviselője űrutazáson és a tudományos kutatásokban részt vehessen. Magyarország ezzel hetedik lett a nemzetek sorában, akik űrhajóst küldhettek a világűrbe.

A kiképzésen Farkas Bertalan mellett Magyari Béla is részt vett a Moszkva mellett Csillagvárosban. A Szojuz-36 űrhajó fedélzetén Valerij Kubaszov parancsnokkal és Farkas Bertalannal 1980. május 26-án indult útnak. Az űrhajósok 7 nap 20 órát és 45 percet töltöttek a világűrben. Közben a Szaljut-6 űrállomáson több tudományos kísérletet is végeztek. A Pille sugárdózis-mérővel az űrhajósokat érő sugárzást, a Balaton nevű műszerrel az űrhajósok szellemi munkavégző képességét vizsgálták, és magyar készítésű élelmiszereket is vittek magukkal. Sőt Farkas Bertalan még esti mesét is mondott a gyerekeknek.

A Körbirodalomban több űrkutatással kapcsolatos könyvet is találtok!

De nemcsak szakirodalmat, hanem űrlényekkel kapcsolatos vagy az űrben játszódó mesét, regényt is találhattok nálunk!