David Suchet

           

71 évvel ezelőtt ezen a napon született David Suchet (London, 1946. május 2.) angol színész, Poirot megformálója. Pályafutását színpadi színészként kezdte, előbb a  Watermill Theatre, majd a Royal Shakespeare Company tagja volt. Leghíresebb szerepe Agatha Christie történeteiből készült Poirot-sorozat címszerepe.

Poirot megformálójaként 1989 és 2013 között mintegy 13 évadon keresztül 70 filmben személyesítetette meg a híres belga nyomozót. A sorozat zárása az utolsó Poirot regénynek a Függönynek a feldolgozása volt,[ezzel a résszel szinte minden olyan történetet megfilmesítettek, amelyben a címszereplő valaha is előfordult. Sorozatban David Suchet mellett a Hastings kapitányt megszemélyesítő Hugh Fraser, Japp felügyelő szerepében Philip Jackson, valamint Miss Lemon megformálója Pauline Moran tér vissza a többször az egyes epizódokban.

2010-ben tiszteletbeli belga címet kapott David Suchet, aki igen meggyőzően alakította több mint húsz éven keresztül Agatha Christie örök életű belga magándetektívjét. A színész tisztelettudóan megjegyezte: „Nem szabad elfelejteni, hogy előbb volt Belgium, és csak azután jött Hercule Poirot.”

Egy idő után Agatha Christie egyébként megunta az általa alkotott figurát, eredetileg nem is tervezett ilyen sok Poirot-ról szóló történetet,de mivel igen népszerűek voltak a regények az olvasók körében, ezért újabb és újabb bűnügyeket derített fel a kissé bogaras, de nagyon okos belga detektív.

 A Körbirodalomban megtalálhatjátok Agatha Christie Poirot-történeteit is!