Beate Teresa Hanika: Soha senkinek

           

A könyvet a Tabu könyvek sorozatában a Móra Kiadó jelentette meg. A sorozat alcíme: Törd meg a hallgatást.  A főszereplő Malvina életében is a hallgatásnak kell megtörnie.

A kamaszlány legjobb barátnőjével, Lizzyvel keverednek harcba egy lebontásra ítélt házban található búvóhelyért a lakótelepi fiúkkal. Malvinának fontos ez a búvóhely, egyfajta menedék. A lány nem szeret otthon lenni az apja zsarnok természete, az anyja állandó migrénjei, a pár évvel idősebb nővér idegesítő beszólásai miatt, szeretett bátyja pedig ritkán jár haza. Nagyapjához, aki beteg és öreg, s akinek éppen ezért gyakran ebédet kell vinnie, kimondottan utál elmenni. Senki sem kérdezi tőle, hogy miért, ha mégis megpróbálná elmondani, nem figyelnek rá.

Malvinának mintha nem lennének kiskori emlékei. Haldokló nagyanyjának tett egy esküt, hogy „nem hagyja cserben” nagypapát, vagyis, hogy hallgatni fog.   Lehet, hogy emiatt temetett el magában mindent, vagy azért, mert túl szörnyűek azok az emlékek, amelyekről nem tud, nem akar beszélni. Egy családban ugyanis sok minden megtörténhet.

Szerencsére az is megtörténik, hogy a búvóhelyért folytatott harc vezére, Zakó beleszeret Malvinába és szerencsére vannak olyan felnőttek, akik észreveszik, mi lehet az oka a tizennégy éves kamaszlány vadóc viselkedésének. A nagyapával egy házban lakó Bitschek néni az a felnőtt, aki segít megtenni az első lépéseket, hogy Malvina végre belássa, ő nem hibás semmiben. Szólnia, beszélnie kell, mert az aljas dolgok elkövetőinek bűnhődniük kell.

A könyv  13 éves kortól, felnőtt korig ajánlható elolvasásra.

Budapest, Móra, 2011.

Hozzászólás