A Víz világnapja

           

1993 óta minden évben ezen a napon tartják meg világszerte a Víz világnapját.

A világnapot 1992-ben a Rio de Janeiro-ban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Végül a dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára az ENSZ 47. ülésszaka ezt a napot, március 22-t, a Víz világnapjává nyilvánította.

Az évente ismétlődő esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészlet veszélyeztetettségére. Ezzel akarván felnyitni a kormányok, szervezetek, magánszemélyek szemét is, milyen fontos, éltető erő is a víz. Az ENSZ egyik célkitűzése a 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok alapján, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Így a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdésévé vált.

A 2017. évi világnap mottója magyarul: „Szennyvizek? Tiszta vizet!” A cél, a szennyvíz mennyiségének csökkentése, illetve a keletkező szennyvíz újrafelhasználási arányának növelése.

Vízzel kapcsolatos könyveket találtok a Körbirodalomban!