Hófehérke és a hét törpe

           

55 éve ezen a napon mutatták be Magyarországon a Hófehérke és a hét törpe (eredeti címen: Snow White and the Seven Dwarfs) című egész estés rajzfilmet, amely a Grimm fivérek azonos című meséje nyomán készült. Ez volt az első világhírű Disney-film.

Amerikában 1937. december 21-én, Magyarországon 1962. szeptember 13-án, felújított változattal 1982. december 2-án és 1992. június 5-én mutatták be a mozikban. Az első magyar szinkronnal 1994-ben adták ki először VHS-en, majd új magyar szinkronnal, 2001. október 9-én adták ki VHS-en és DVD-n, az InterCom forgalmazásában.

1989-ben az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára e rajzfilmet “kulturálisan, történelmileg vagy esztétikailag jelentősnek” tekintette, és kiválasztotta a Nemzeti Filmregiszter megőrzésére, és az Amerikai Filmintézet listáján szerepel, mint Minden idők 100 legjobb amerikai filmje között. 2008 óta a legnagyobb amerikai animációs filmnek számít.

A mára klasszikussá vált filmet eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriájában jelölték Oscar-díjra, azonban egy évvel később, 1939-ben az Amerikai Filmakadémia egy különdíjjal jutalmazta: „innovatív technikájával milliókat bűvölt el és úttörője volt a szórakoztatás új területének” – áll az indoklásban. Walt Disney, mint a film producere a díjat – stílusosan – hét kis Oscar-szobrocskával együtt vehette át. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a nagy biennálé művészeti trófeával díjazták, majd egy évvel később, 1939-ben New York-i Filmkritikusok Egyesülete különdíjjal jutalmazta Walt Disney produkcióját. Hófehérke tiszteletére pedig 1987-ben a hollywoodi hírességek sétányán csillagot helyeztek el.

A Disney rajzfilmből készült könyv, illetve az eredeti Grimm mese, és a Hófehérke és a hét törpe más feldolgozásait is megtaláljátok a Körbirodalomban!