Vasco da Gama

           

519 esztendeje, ezen a napon fedezte fel Vasco da Gama, portugál hajós a tengeri utat Indiába Afrika megkerülésével.

Ekkor járt ott először Manuel, portugál király megbízásából, aki arra kérte nyisson másik, Indiába irányuló kereskedelmi útvonalat. A fűszer számított értékes árunak akkoriban. Az új útvonal célja főleg az volt, hogy kikerüljék az arabok, velenceiek, törökök, perzsák közvetítő kereskedelmi szerepét, s így a fűszer-kereskedelemből származó nyereség a portugáloké legyen. Végül Vasco da Gama 1497. július 8-án négy hajóval indult útnak. Még az év novemberében elértek a dél-afrikai nyugati parton található Szent-Helén-öbölbe, majd a Jóreménység-fokot. Mombas-ban a szultán egy navigátort bocsátott a segítségükre, aki biztonságosan vezette át őket az óceánon Indiáig.

1498. tavaszán kötöttek ki Calicutban, így a portugálok voltak az első európai hajósok, akik Afrikát körülhajózva érték el Indiát. A calicuti uralkódóval kötött szerződés értelmében a hajók fűszerekkel megrakodva tértek vissza Portugáliába, ahol fényes fogadtatás várta Vasco da Gama hajóit.

A híres felfedező második útjára már 21 felfegyverzett hajóval indult, s mind Kelet-Afrikában, mind Indiában portugál támaszpontokat hozott létre. Erről az útról hazatérve portugáliai birtokára vonult vissza, ahol 1524-ig zárkózottan élt. Ebben az évben még egyszer Indiába kapott küldetést. Röviddel megérkezés után ott halt meg. Cochinben temették el, majd később Lisszabonba vitték földi maradványait.

Vasco da Gama portugál felfedezőről sok könyvet találtok a Körbirodalomban!