Sir Arthur Conan Doyle

           

158 évvel ezelőtt ezen a napon született a Sherlock Holmes megteremtője, a skót író Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, 1859. május 22. – Crowborough, 1930. július 7.).

Arthur Conan Doyle  Edinburgh-ban született, ír szülők gyermekeként. 1876-tól 1881-ig orvostant tanult az Edinburgh-i Egyetemen. Egyetemi tanulmányait folytatva hajóorvosként szolgált, s végül 1882-ben, Plymouthban kezdte meg praxisát. Orvosi praxisa nem volt igazán sikeres, így mialatt a betegeket várta, történetek írására is maradt ideje. Első jelentős alkotása A bíborvörös dolgozószoba volt, amely az 1887-ben jelent meg, s egyben Sherlock Holmes – akit Doyle egyetemi tanáráról, Joseph Bellről mintázott – is ebben a műben tűnt fel először.

Doyle-t rendkívül érdekelte a spiritizmus, s talán ezzel összefüggésben jelentkezett a szabadkőművesekhez. A Phoenix nevű páholyba vették fel 1887-ben. A páholyban ismerkedett meg és barátkozott össze dr. James Watsonnal, akinek a nevét aztán halhatatlanná tette műveiben. Sherlock Holmes összesen 56 novellában és négy regényben szerepel.

Arthur Conan Doyle műveit a Körbirodalomban is megtaláljátok!