Sárközi Márta

           

110 éve ezen a napon született Sárközi Györgyné Molnár Márta (Budapest, 1907. március 21. – Budapest, 1966. augusztus 8.)  író, szerkesztő, műfordító. Édesapja a híres és sikeres író, Molnár Ferenc, édesanyja Vészi Margit hírlapíró. Első férje Horváth Zoltán politikus, tisztviselő volt, aki a második világháború alatt sok ember életét mentette meg. Második férje Sárközi György költő, publicista a Válasz című folyóirat szerkesztője, aki a világháború idején Szerb Antallal együtt a balfi táborban vesztette életét.

Sárközi Márta a háború után férje hagyatékának gondozását vállalta magára, többször nem házasodott meg.  A Válasz című folyóiratot is újraindította 1946-1949 között.

1957-ben jelent meg lányoknak szánt könyve, melyről fia így nyilatkozott: „Néminemű irodalmi munkát is végzett, megjelent egy könyvecskéje serdülő lányoknak Zsófi könyve címmel, amit csak azért állított össze, mert ez afféle békebeli dolognak számított; leírta a gyerekeknek, hogy mi kell egy kirándulásra, hogy kell pakolni a hátizsákot, hogy kell egyszerű tortákat sütni, vagy télen réteges öltözködéssel a náthát megelőzni.”

Ő fordította le Gerald Durell Családom és egyéb állatfajták című regényét, ez a könyvet a Körbirodalomban is megtaláljátok.

Sárközi Márta munkásságáról néhány évvel ezelőtt egy emlékkötet is készült, melyben olvashattok Pilinszky Jánossal folytatott levelezéséből is részleteket.