Romhányi József

           

Ezen a napon, pont 96 esztendővel ezelőtt látott napvilágot a méltán híres „rímhányó” Romhányi József (Nagytétény, 1921. március 8. – Budapest, 1983. május 7.) író, költő, műfordító, érdemes művész.

Az eredetileg muzsikusnak készülő Romhányi, számos magyar opera szövegkönyvét írta, és emellett operetteket, musicaleket fordított. Utóbbiak közül az egyik leghíresebb a Macskák című Andrew Lloyd Webber musical. Előbb a Magyar Rádió, majd a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgja volt.

Ő írta a forgatókönyvét a Lúdas Matyinak és a Hófehérnek is. Romhányi József nevéhez fűződik továbbá a Mézga család, a Kérem a következőt! (Dr. Bubó), a Mekk mester, valamint a Flinston család – Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki, és még számtalan animációs film. Számtalan híres kortárssal dolgozhatott együtt, akiket mai napig elismerés övez, mint például Nepp József (Szaffi, Macskafogó, és még sok történet forgatókönyv írója, rendezője, animátora), Dargay Attila (Vuk, Szaffi, Vili, a veréb, és még számtalan másik történet rendezője, dramaturgja, számos képregény rajzolója). Ki ne emlékezne ezekre a mesékre? S ki ne emlékezne azokra a hangokra, akik megelevenítették Mézga Gézát, Dr. Bubót vagy Mekk Eleket?

A remek humorú költő méltán kapta meg a „Rímhányó” nevet. A Kaláka zenekar jó néhány állatversét megzenésítette, és így váltak azok széles körben ismertté. Zseniális szóviccein, rímein sok gyerek nőtt már fel, sikere máig lankadatlan. Verseit, meséit kicsi és nagy szívesen nézi, hallgatja, meséli, adja elő még most is. Szósziporkái ma is élnek a köztudatban.

Rímhányó Romhányi József műveit, verseit megtaláljátok a Körbirodalomban!