Monopoly

           

 

84 évvel ezelőtt ezen a napon 1933. március 7-én szabadalmaztatta Charles Darrow a Monopoly nevű társasjáték elődjét. A játék gyorsan népszerű lett, és Darrow rövidesen multimilliomos lett.

A játék eredeti ötlete azonban nem tőle származott. Az 1880-as évek végén volt egy „háziúr” nevezetű játék, amely nagyon hasonlít a Monopolyra, e játék feltalálója egy Elizabeth Maggie nevű hölgy volt.  A “háziúr” játékban is ingóságokat és ingatlanokat kellett gyűjteni. Darrow újítása az volt, hogy mesés vagyonokat és izgalmas versengést kínált a játékon belül, de új, tetszetős táblát is alkotott hozzá.  Nem sokkal később Darrow eladta szabadalmát a Parker Brothers játékgyárnak. Ez szerencsés üzlet volt mindkét oldalnak, Darrow meggazdagodott, és a játékgyár is hatalmas bevételre tett szert. 1935-ben volt olyan hét, hogy 20.000 játékot is eladtak.

A második világháborúban az angol hadifoglyok is ezzel a játékkal játszottak a hadifogoly-táborokban, de ezek különleges kiadású játékok voltak, hiszen szökési útvonalak térképét rejtették el a bennük. Állítólag az 1963-as angliai nagy vonatrablás tettesei is szívesen játszottak Monopolyval, de ők valódi pénzzel, fejenként két-két millió fonttal szálltak be.

A játék eddig 37 nyelven jelent meg, 103 országba jutott el és 250 millió darabot adtak el belőle. Érdekesség, hogy Kubában, Kínában és Észak-Koreában be van tiltva, mivel az ottani rezsimek szerint a játék a kapitalista rendszer megvetendő szimbóluma.

Te szeretsz Monopolyzni?

Régen ilyenek voltak a Monopoly játékok: