Monica Hesse: A kék kabátos lány – Körbirodalom Gyermekkönyvtár

Monica Hesse: A kék kabátos lány

           

1943 januárjában Amszterdamban nem könnyű az élet, akkor sem, ha nem vagy zsidó. Az országot megszállták a németek, a zsidókat deportálják, kevés az élelem, kijárási tilalom van, mindenki fél. Hanneke itt él, és a feketepiacon kereskedik mindenféle áruval, hogy a családjának elég élelmet szerezzen. Egy napon azonban megváltozik az élete, miután megkérik arra, hogy keressen meg egy eltűnt kék kabátos zsidó lányt, Mirjamot.

Hanneke mindent próbál megtudni az eltűnt lányról, azért néha veszélybe is sodorja magát, de nem adja fel a keresést. Közben saját múltjával is szembe kell néznie, hiszen szerelme meghalt, családja nem tudja, mivel foglalkozik titokban, legjobb barátnőjével pedig már nem is beszélnek egymással. A Hanneke felnőtté válásának regénye is ez a könyv. A nyomozás közben sok-sok bátor emberrel ismerkedik meg, akik a holland ellenállásban dolgoznak, embereket bújtatnak, mentenek meg, élelemmel látják el a nélkülözőket. Sokszor olyan emberekről derül ki, hogy bátrak és önfeláldozóak, akikről nem is gondoltuk volna. Hanneke tudja mi a helyes út, de a folyamatos veszélyek között nem egyszerű a döntés arról, hogy segítsen-e az ellenállóknak.

A könyv története bár kitalált, sok részlet megfelel a valóságnak a holland ellenállás működéséről, a Zsidó Tanács munkájáról, vagy az Underground Kamera fényképészeiről korabeli dokumentumok és visszaemlékezések felhasználásával írta meg a regényét az írónő.

Budapest, Tilos az Á Könyvek, 2017.