Mecseki láthatatlanok – 1956

           

A mecseki láthatatlanok fegyveres szabadságharcos csoport volt, mely az 1956-os forradalom leverése után még hetekig (sőt egyes felkelők még hónapokig) ellenállt a Mecsek hegyeiben rejtőzve. A láthatatlanok vezetője a „Gazda” volt.

November 3-án, illetve a szovjet csapatok november 4-i bevonulásával kezdődő napokban a komlói börtönből kiszabadított rabok megtelepedtek a hegyekben. Kisebb csoportokra oszlottak és a hatalmas túlerővel szemben azért tarthattak ki sokáig, mert jó terepismerettel rendelkeztek. A szovjeteknek azonban akadtak helyi vezetőik, akiknek segítségével végül felszámolták a csoportokat.

Számos ellenálló csoport ismert, amelyeket azokról a helyekről neveztek el, ahol rövidebb-hosszabb ideig meghúzták magukat. Volt például Csigalépcső, Üdülő Szálló, Tettye, Kőbánya, Perem csoport. Az egyes csoportok még kisebb külön mozgó szakaszokba szerveződtek, hogy még nehezebb legyen követni őket, ilyen volt például az „Ottó szakasz”, amelyet Málics Ottó vezetett. De volt „Laci szakasz” (vezetője Sima László), „Jozsó szakasz”, „Sándor szakasz”, „Béla szakasz” is. Egy-egy szakasz mintegy 35 főből állt és három rajra tagolódott. A rajokat is a vezető keresztneve alapján különböztették meg egymástól.

A november 4-i és november 7-i harcok után már csak mintegy 600-800 ellenálló maradt a hegyekben. A legnagyobb csoport a Gazda vezetésével november 7. és 14. között Vágotpusztán rejtőzött. November 12-én a szovjetek aknatámadást intéztek ellenük, így át kellett tenniük a székhelyüket a Kelet-Mecsekbe, Kisújbányára. Két nappal később a láthatatlanok megtámadták a pécsváradi rendőrőrsöt. Az incidens során egy rendőr, és Málics Ottó is meghalt.

1956. november 16-án a Gazda néhány emberrel elindult nyugat felé, ugyanis rosszabb lett az időjárás, az ellenállók közül egyre többen betegedtek meg és egyre többen szakadtak le – hazamentek. November 22-én 42-en hagyták el Bélavárnál Magyarországot.

A szovjetek, majd a magyar rendőrség lassan felszámolta a még harcoló csoportokat, és 1957 januárjában és februárjában az ellenállók kihallgatásai és tárgyalásai is megkezdődtek.

(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mecseki_l%C3%A1thatatlanok ; http://amirolatortenelem.blog.hu/2015/10/23/a_mecseki_lathatatlanok)

Az 1956-os forradalomról és a mecseki láthatatlanokról is találhatsz könyvet a Körbirodalomban!