Mark Twain

           

“Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finnből… Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.” (Hemingway)

107 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Mark Twain, eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens (Florida, 1835. november 30. – Redding, 1910. április 21.) amerikai író, újságíró, humorista. Már tinédzser korában újságíróként dolgozott, mivel apjuk halála után bátyjával megvásárolták a Hannibal Journal című újságot. Élete folyamán több újságnál, folyóiratnál dolgozott, utazó tudósító is volt. De igazán ismertté regényei tették.

Mark Twain álnevet először 1863. február 3-án használta. Az álnév egy folyami hajós szakkifejezés, helyesen írva mark two, és a mélységmérő rúdon a második vonást jelentette: ez volt a minimális mélység a gőzös biztonságos haladásához.  Az első nagyobb elismerést 1865-ben megjelent műve, a Jim Smiley and His Jumping Frog története hozta meg.

1871-ben a connecticuti Hartfordban telepedett le, ahol tizenhét évig élt sikeres íróként. Közvetlen szomszédja Harriet Beecher Stowe volt, aki komoly hatást gyakorolt rabszolgaságról vallott nézeteire. Ebben a korszakban jelentek meg legjobb művei: Tom Sawyer kalandjaiÉlet a Mississippin és a Huckleberry Finn kalandjai.

1874-ben Mark Twain egy Remington írógépet vásárolt, és a Tom Sawyer kalandjai volt az első olyan könyv a világon, amelynek a kéziratát írója írógéppel készítette.

Mark Twain könyveit a Körbirodalomban is megtaláljátok!