Jules Verne

           

112 évvel ezelőtt 77 éves korában Amiens-ben elhunyt az utazási és tudományos-fantasztikus irodalom nagy 19. századi mestere, Jules Verne (Nantes, 1828. február 8. – Amiens, 1905. március 24.), akit Magyarországon legtöbben csak Verne Gyulaként emlegetünk.

Korát megelőzve sok-sok olyan találmányt mutat be könyveiben, amelyek saját korában még a fantasztikumok világában léteztek, azonban azóta már mi is használjuk többségüket. Ilyen találmány például a tengeralattjáró, űrhajó, videokonferencia, napvitorla, kormányozható repülőgép.

Főműve a Különleges utazások című regénygyűjtemény, melyben 54 regényét olvashatjuk, többet között olyan jól ismert történeteket, mint az  Utazás a Holdba, Hatteras kapitány, Grant kapitány gyermekei, Nemo kapitány, 80 nap alatt a Föld körül, Rejtelmes sziget vagy a Tizenötéves kapitány.

Több Magyarországon, magyar szereplőkkel játszódó regénye van, bár az író sohasem járt nálunk. Legismertebb művei e körből a Sándor Mátyás, A dunai hajós és Várkastély a Kárpátokban. Művészete a magyar romantika nagy alakjára, Jókai Mórra is jelentős hatással volt, több Jókai-regény stílusa hasonlít Verne műveire.

Regényei a mai napig népszerűek, műveit 148 nyelvre fordították le. Közel 200 filmfeldolgozás készült Verne könyveinek felhasználásával. Biztosan te is többet láttál már!

Jules Verne legjobb regényeit megtaláljátok a Körbirodalomban is!

,