Joseph Barbera

           

106 éve ezen a napon született Joseph Barbera (New York, 1911. március 24. – Los Angeles, 2006. december 18.) amerikai rajzfilmkészítő, producer. Társával, a szintén híres William Hanna-val közös stúdiót hoztak létre 1957-ben. Ez volt a talán mai napig is sokak által ismert, emlegetett Hanna-Barbera, amelynek számos rajzfilmklasszikust köszönhetünk.

Ezek a művek a popkultúra szerves részévé váltak, több generáció nevelkedett rajtuk, hatalmas sikert arattak több országban, és sok csatorna még most is játssza őket. Az első ilyen híres rajzfilm a Tom & Jerry volt, amit a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki követett, amelyet Romhányi József tolmácsolt a magyar gyerekeknek, zseniális nyelvi szófordulatokkal, könnyen megjegyezhető rímekkel. A Jetson család, és a Scooby Doo következett. Utóbbiból film is készült. A Hanna-Barbera stúdió „gyermekei” a Hupikék törpikék is, mely még mindig foglalkoztatja az animációs stúdiókat, és a film készítőket is.

A páros bezsebelt pár Emmy-díjat is az évek során, s más tévés kitüntetést is.1994-ben pedig örökös tagságot kaptak az amerikai tévés hírességek csarnokában is. Joseph Barbera 1994-ben írta meg önéletrajzát Életem a rajzfilmben címmel.

Jó pár könyvet találhattok a Körbirodalom polcain, melyek Joseph Barbera és társa rajzfilmjei alapján készült!