Isaac Asimov

           

„Amiért rám fognak emlékezni az emberek, az az Alapítvány trilógia és a robotika három törvénye. Amiért akarom, hogy emlékezzenek rám, az nem egy könyv. Nem is könyvek tucatjai. Minden egyes dolog, amit írtam, párhuzamba állítható, akár túl is szárnyalható valaki más művével. Viszont a teljes életművem nagyságrendben, minőségben és változatosságban megismételhetetlen. Ez az, amiért emlékezetes akarok lenni.”

25 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Isaac Asimov (Petrovicsi,  1920. január 2. – New York, 1992. április 6. ), orosz származású író. A tudományos-fantasztikus irodalom nagy mestere, de tudománynépszerűsítő művei is szép számmal jelentek meg. Igen termékeny író volt, több 500 könyvet, 1600 esszét és mintegy 19000 levelet írt.

Asimov legismertebb műve az Alapítvány-trilógia, de hasonlóan jelentős a Galaktikus Birodalom-sorozat és a robottörténetek, amelyeket későbbi írásaiban összekapcsolt az Alapítvány-trilógiával. Asimov a sci-fin kívül krimit és fantasyt is írt. Népszerűek olvasmányos stílusban megírt tudományos ismeretterjesztő munkái is (A biológia története, Robbanó napok).

Egy kisbolygót, egy folyóiratot, sőt egy irodalmi díjat is elneveztek róla.

Asimov műveit a Körbirodalomban is megtaláljátok!

Tudományos-fantasztikus regények:

Tudománynépszerűsítő műveiből: