Havas Gertrúd és Bölöni Kiss István

           

35 éve ezen a napon hunyt el egy balesetben Havas Gertrúd (Budapest, 1927. május 5. – Budapest, 1982. április 11.) és férje, Bölöni Kiss István (Kaba, 1926. december 28.–Budapest, 1982. április 11.).

Gertrúd az Országos Színészképző elvégzése után az Állami Faluszínházhoz szerződött, majd a Mesebarlang bábszínházban dolgozott, aminek ő volt az egyik alapító tagja is. A Mesebarlang volt az ország első állandó bábszínháza. Az államosítás után Állami Bábszínház néven átalakult intézményben maradt, majd később ide is tért vissza. A Magyar Rádió követte ezt a korszakot Gertrúd életében, ahol is Bálint Ágnes írónővel együtt dolgozva megszületett Mazsola, a malac, a gyermekek közkedvelt bábfigurája. A színésznő csodás hangján megszólaló disznócskáról szóló mese 1963. november 6-án jelent meg először a képernyőn, és 135 héten keresztül ott is maradt. A bábokat Bródy Vera tervezte. Manófalvi Manó hangját pedig nem más, mint Gertrúd férje, István kölcsönözte.

István a bábot legszebben mozgató színészek közé tartozott. Kísérletező kedvében mindig új és új műsorokat talált ki. Haláláig a Bábstúdió bábmozgatási tanára volt. Jászai Mari-díjas.

Havas Gertrúd és Bölöni Kiss István tragikus körülmények között hunyt el. 1982 április 11-én szénmonoxid-mérgezést kaptak. Ez a szomorú esemény vetett véget Mazsola történetének is.

A Jászai Mari díjjal jutalmazott bábművésznő előadásában itt hallgathatjuk Mazsola édes-bájos meséit:

Mazsola, Manócska és Tádé történetei könyv formában megtalálhatóak a Körbirodalomban!