Erich Rudolph Raspe: Münchhausen báró vidám kalandjai

           

Münchhausen báró neve valószínűleg nem ismeretlen a magyar olvasóközönség számára sem, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy alakját valóságos személyről mintázták. Az egykori katona szívesen mesél háborús- és vadászkalandjairól, sok humorral és némi nagyotmondással megfűszerezve.

Hősünk szeme szikrájával süti el a puskáját, nyolclábú nyulat terít le, egymaga elbánik egy egész csapat törökkel, ágyúgolyón utazik, egy elültetett bab szárán egészen a Holdig mászik, és még számos hihetetlen kalandba keveredik. Útja során segítőtársai is akadnak. Felfogad szolgálatába egy embert, aki a fű növését is meghallja, egy izmos embert, aki egy egész erdőt képes gyökerestül kifordítani a földből, egy nagy hasút, aki akkora szelet tud fújni, hogy malmok vitorláit hajtja vele, és egy éles szeműt, aki több kilométerről is le tudja lőni a párizsi templomtornyon ülő verebet. Mulassunk együtt a kalandokon!

Bürger könyvének hősét ezúttal Raspe feldolgozásában olvashatjuk, aki az eredeti szöveget jócskán leegyszerűsítve tette élményszerűbbé a kisebb gyermekek számára is a történeteket. A nagybetűs rövid szövegek olvasásával kezdő olvasók is sikeresen megbirkózhatnak.

Budapest, Elektra, 2017.