Emma Thompson

           

58 éve ezen a napon született meg Emma Thompson (London, 1959. április 15. – ) Oscar- és Golden Globe-díjas angol színésznő, forgatókönyvíró.

Édesapja, a színész-rendező Eric Norman Thompson, aki gyermekműsoríró és narrátor volt a BBC-nél. Édesanyja, a skót származású Phyllida Law színésznő volt. Emma húga, Sophie szintén színésznő lett. Gyermekkoruk nagy részét Skóciában töltötték, ezért a színésznő gyakran skót nemzetiségűnek vallja magát. Leányiskolában járt, majd angol szakos hallgató volt a Cambridge-i Egyetemen. Előbb tagja, majd alelnöke lett az egyetem színjátszókörének, amely revü- és kabaréműsorokkal vált ismertté. Érdekesség, hogy a színjátszókör ekkor férfiakból állt, Emma tagsága szokatlannak számított. Thompson itt ismerkedett meg, majd kötött barátságot olyan, ma már szintén elismert és híres színészekkel, mint Stephen Fry, Hugh Laurie. Színészi tehetségét látva egy ügynök, Richard Armitage már diplomaszerzése előtt két évvel szerződést kötött vele. Először a két fent említett színész-humoristával játszott televíziós sorozatokban. Kenneth Branagh-val, későbbi férjével is egy film forgatásán ismerkedett meg.

BAFTA-, Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjjal is rendelkező színésznő rengeteg filmben játszott együtt férjével, és még sok híres-neves színésztárssal. Legjelentősebb filmjei, a Napok romjai Anthony Hopkins-szal, a Jane Austen híres regényéből készült Értelem és érzelem, ahol Hugh Grant-tel játszott. Szintén az ő oldalán tűnt fel az Igazából szerelem című moziban, aminek nemsokára érkezik a folytatása. Kenneth Branagh-val az egyik talán legmaradandóbbat a Sok hűhó semmiért című Shakespeare műből készült filmben alakították. Számos kosztümös, romantikus, családi filmben alkotott olyan figurát, aminek nevét kimondva szinte azonnal látjuk Emma arcát. Az Effie című kosztümös drámának forgatókönyvét is ő írta. A megfontolt és határozott nőket játszó Emma remek komika is, s ez a szerep közelebb is áll hozzá.

A színésznő több társadalmi szervezetnél is munkálkodik, részt vesz a Menekültügyi Tanács munkájában, a Greenpeace aktív támogatója, illetve a Világgazdasági Fórum fiatalsággal foglalkozó bizottságának vezetője is volt.

Kenneth Branagh-tól 1995-ben vált el. Majd hozzá ment Greg Wise, színész, producerhez, akitől egy lánya született. 2003-ban pedig örökbe fogadtak egy 16 éves ruandai menekült fiút, ezzel óvva meg a kitoloncolástól.

Amit talán kevesebben tudnak, hogy Emma csodás meséket ír, s bátran állíthatjuk, hogy méltó utóda Beatrix Potter írónőnek, Nyúl Péter és barátai megalkotójának. A bájos nyuszi kalandjait Emma folytatta, hűen az eredeti történet stílusához.

A zseniálisan megírt mesét megtaláljátok a Körbirodalomban is!