Csokoládé világnap

           

A csokit szeretők ma különösen jó kedvvel ehetik kedvencüket, hiszen ma van a csokoládé egyik világnapja. A mai, július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban, 1995-ben tartották először, Amerikában viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe. 

A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták – vannak adatok arra, hogy a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években készítettek, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták.

A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején ez még csak kis mennyiségeket érintő iparág volt, a század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/csokolade_az_edes_gyogyszer/20081006180134

Csokoládéval kapcsolatos könyveket is találtok a Körbirodalomban!