Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó! – Körbirodalom Gyermekkönyvtár

Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

           

Rozi, Zsuzska és Teó, valamint szüleik Tilda és Tódor nagyon szeretnek utazni. Tóbiás kutyájuk és Nasi nevű macskájuk is velük tart kalandos utazásaik során.  A család idén a Velencei-tavat választotta nyaralása úti céljául. Ti is tudjátok, ugye, hogy Magyarországon is van Velence nevű település? Ugyan itt nem lehet gondolázni, de ez is vízpartra épült, mint híres olaszországi társa.

A Velencei-tavat leginkább biciklivel lehet felfedezni, így a kis család is kerékpárra pattant már a nyaralás második napján, és nekiláttak megismerni a sok-sok látnivalót a tó körül.  Megnézték a pákozdi arborétumot, ahol 250 különböző fafajtával ismerkedtek meg. A pákozdi tájház halászati kiállításán pedig a régi korok halászainak eszközeire csodálkoztak rá. 1848-ban híres csata helyszíne volt Pákozd, ma egy Katonai Emlékparkban korabeli fegyvereket, de akár repülőszimulátort is ki lehet próbálni.

Amikor a kis család már megunja a strandolást, vagy ha picit esik az eső, akkor irány Székesfehérvár! Tudtátok, hogy ez az egyik legrégibb magyar város? Itt temették el Szent Istvánt, szarkofágját a Romkertben őrzik ma is. De nemcsak temetkeztek ide királyaink, hanem a koronázások színhelye is a fehérvári bazilika volt, 36 magyar királyt koronáztak itt meg.

A magyarok előtt rómaiak is tanyáztak ezen a tájon. A Tác melletti Gorsiumban egy szabadtéri múzeumban nézték meg a gyerekek, hogy milyen volt egy római kori kisváros.

Természetesen egy tó melletti nyaralás nemcsak fürdésből áll, a család minden tagja izgalommal vett részt egy kenutúrán. Mulatságos nevű helyeken jártak, mint például az akvárium, ahol olyan tiszta a víz, hogy mindent szabad szemmel is lehet látni a víz alatti világ csodáiból. De a szitakötők ösvénye és a vöcsökóvoda is mesés volt.

A könyv végén Tóbiás kutyustól még sok-sok tippet olvashattok ti és a szüleitek arról, hogy mit érdemes megnézni a környéken, milyen fesztiválok, rendezvények várnak benneteket. Ha tetszett a könyv, akkor érdemes felkerekedni és megnézni azt a sok szép helyet, múzeumot, természeti szépséget, amit a Velencei-tó és környéke tud nyújtani! Utazásra fel!

Budapest, Manó Könyvek Kiadó, 2017.