Békés Pál

           

Sokat csatangoltam, és azt láttam, hogy a világ teli van szörnyekkel. Mert szörnynek lenni könnyű. Nem lenni szörnynek – az a nehéz.

(Békés Pál: A Félőlény)

Ezen a napon 61 éve született Békés Pál (Budapest, 1956. március 27. – Budapest, 2010. május 28.) író, műfordító, dráma- és forgatókönyvíró.

1974-ben érettségizett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának magyar-angol-összehasonlító irodalomtörténet szakán diplomázott. Egyetem alatt kezdett írni, első kötete a Szépirodalmi Kiadónál jelent meg, Darvak címmel. Számtalan ösztöndíjjal tanulhatott hazánkban, majd később a Columbia és az Iowa University-n. Két gyermeke született, Dorka és Bálint. Volt tanár, szabadúszó író, vezetett irodalmi és színházi műsorokat is a tévében. A PEN Klubnak, az Írószövetségnek, a Szépírók Társaságának és az IBBY-nak is tagja volt. Utóbbinak 2000-től a magyar bizottsági elnöke is. Az ő nevéhez fűződik a 2005-ben útjára indított A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom is.

Többféle műfajban alkotott. Írt regényt, meseregényt, hangjátékot, színművet. Angolból fordította többek között Anthony Burgess, Woody Allen műveit. Munkáiból számos tv-film és rádiójáték is készült. A Félőlény című meséből is több feldolgozás készült, például hangoskönyv formában is.

Egyes történetekből színházi darab is készült. Ha pedig a színházat említettük, Geszti Péterrel és Dés Lászlóval együtt készítette Békés Pál a Dzsungel könyve című előadást, melyet 1996-ban mutattak be, és azóta is több színház repertoárján szerepel mindmáig. Emellett számtalan színművet veszik elő a vidéki színházak épp úgy, mint a budapestiek.

Írásait a valóságos világba helyezi, a meseszövés valamennyi eszközét egyéni módon használja. Gazdag fantáziával és leleménnyel megírt történeteit bőségesen áradó humor, csiszolt és közvetlen stílus jellemzi. Szeretetre méltó hősei nagyon is időszerű, mindennapi problémákkal küzdenek, és olyan kalandokba keverednek, amelyek bárkivel megeshetnek.

Meséit, regényeit megtaláljátok a Körbirodalomban!