Bábszínházi világnap

           

Ma van a bábszínházi világnap.

1929-ben a báb néhány szenvedélyes művelője, mindössze hét országot képviselve, azzal a céllal, hogy ezt a művészeti ágat minél nagyobb körben megismertesse és fejlessze, megalakította az UNIMA-t, a Nemzetközi Bábművész Szövetséget. „A világ minden részében báboznak. A báb műfajának hagyományát, a tradicionális technikákat arra használhatjuk, hogy megmutassuk a kulturális különbözőségeink mélyén rejlő általános humánumot.” – mondja Nancy Lohman Staub, aki a világnap üzenetet írta, a New Orleans-i születésű bábos, az atlantai bábművészeti központ és bábmúzeum alapítója.

Az UNIMA jelenleg több mint kilencven országból származó számtalan taggal rendelkezik, akik különbözőségük ellenére képesek az együttműködésre, tanulnak egymástól, konferenciákon, előadásokon vesznek részt, fejlesztik magukat és társaikat, mind személyesen, mind a világhálón keresztül.

A Budapesti Bábszínház kezdeményezésére 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal mutatták be magukat. Azóta hazánkban hagyomány lett, hogy március 31-én a bábosok kilépnek a falak közül, és megmutatják magukat a nagyközönségnek.  Az eseménysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire. Hogy bemutatkozhassanak a régóta pályán lévők és a legfiatalabb generáció képviselői. Ez a nap a magyarországi és a határon túli, kő- és független bábszínházak közös ünnepe. Ami pedig a nap élvezetes része a publikumnak, hogy országszerte meglepetésszerűen vagy előre megszervezetten, hagyományosan várják az érdeklődőket, hogy betekintést engedjenek ennek a csodás-mesés művészetnek rejtelmeibe.

Pécsett, a Bóbita Bábszínház várja több színes programmal, kiállítással, előadással a kicsiket és nagyokat egyaránt! Ahol erről érdeklődni lehet: https://babszinhazivilagnap.wordpress.com/