Anatolij Karpov

           

66 éve ezen a napon látta meg a napvilágot a híres sakk nagymester, Anatolij Jevgenyjevics Karpov ( Zlatouszt, 1951. május 23. – ). Az orosz sakkozó 1975 és 1985 között egyedüli világbajnok, a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) világbajnoka, csapatban hatszoros, egyéniben háromszoros sakkolimpiai bajnok, kétszeres sakkcsapat világbajnok, csapatban négyszeres Európa-bajnok, háromszoros szovjet bajnok (1976, 1982, 1983), ifjúsági Európa-bajnok és junior világbajnok. Kilencszer kapta meg a Sakk-Oscar-díjat. Sakk szakíró, újságíró, a közgazdaságtudományok kandidátusa. 

Karpov több, mint 160 sakktornán végzett az élen. Legmagasabb Élő-pontszáma 2780 volt. 2004-ben beválasztották a World Chess Hall of Fame (Sakkhírességek Csarnoka) tagjai közé. 2005 óta a törvényhozást és a kormányzat tevékenységét kritikusan figyelő  Orosz Közkamara tagja. Az utóbbi években számos humanitárius ügy mellett kötelezte el magát, részt vett például a jódozott konyhasó használatának elterjesztéséért folytatott kampányban. 2010-ben elindult a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökségért folyó versenyben, azonban a szavazás során alulmaradt Kirszan Iljumzsinovval szemben. 2011-ben az Egységes Oroszország párt képviselőjeként bekerült az Orosz Föderáció parlamentjébe. Róla nevezték el a 90414 Karpov nevű kisbolygót.

A végjáték mesterét azonban lehet, hogy a legtöbben a híres meccseiről ismerik. A Bobby Fischer-rel soha le nem játszott meccséről, és a barátból lett ellenséggel, Korcsnoj-jal három hónapig tartó párbajairól. A Nagy Joghurt Probléma néven elhíresült esetről, vagy a hipnotizőrök hadáról, mely a két játékost hol támogatta, hol gátolta. Az 1978-as fülöp-szigeteki eseményekből mindketten sokat tanultak, s azóta is számtalan, végletekig húzott, izgalmas sakkpartikról játszottak, s jó kapcsolatot ápolnak egymással.

A sakk játék szerelmesei több kötetet is találnak ebben a témában a Körbirodalom polcain!