Alfred Mosher Butts – Körbirodalom Gyermekkönyvtár

Alfred Mosher Butts

           

Épp 24 éve ezen a napon hunyt el Alfred Mosher Butts (1899. április 13. – 1993. április 4.), a Scrabble (Betűtorony) nevű játék feltalálója. Alfred Butts eredetileg építészmérnök volt, de 1931-ben a gazdasági válság miatt elvesztette munkáját. Munkanélküliként  olyan  intellektuális játékokat talált ki,  melyek nagy részét szavakkal és betűkkel kellett játszani. A Scrabble nevű játék is az ő találmánya volt, melynek a szabályait 1946-ban az USA-ban élő  James Brunot kicsit egyszerűsítette, a játéktáblát kissé újrarendezte.

A Scrabble ezen változatát  1955 óta gyártják, és  57 év alatt százötven millió társasjátékot gyártottak le.  Több tíz millióan játsszák világszerte, számos  országban megalakult a Scrabble Sportszövetség,  ami lehetővé teszi rangos versenyek szervezését is. A magyar gyártó cég, a kizárólagos forgalmazója, a  Mattel Toys Hungary Értékesítési Kft.

A Scrabble lényege az, hogy betűkből értelmes szavakat hozzunk létre úgy, hogy a szavak egymással is kapcsolódjanak. A világon számos online Scrabble oldal létezik. A játék igazi rajongóinak az a véleménye, hogy a táblán való élő játékot semmilyen online játék nem tudja pótolni. A magyar rajongóknak van néhány klubja, ahol versenyszerűen – a szerencse teljes kizárásával hódolhatnak a játék örömének a szenvedélyes scrabble-sek.  Ez azt jelenti, hogy míg családi, baráti körben egy táblát használnak a játékosos és  ragozzák is a szavakat, a klubokban viszont mindenki saját táblán játszik,  többnyire tilos a ragozás és kizárólag a Magyar Értelmező Kéziszótár vastag betűs szavait fogadják el. A játék több felmérés szerint is fejleszti a vizuális szófelismerést, növeli a szellemi ügyességet.

A világ leghíresebb játékosai között találjuk Madonnát, Kylie Minogue-ot, Justin Timberlake-t, valamint David és Victoria Beckham-et, és még sok sztárt. A játék négyévnyi ismeretlenség után lett sikeres, és a mai napig rengeteg országban játsszák.